Àrees d’intervenció

Despressió

La depressió és un dels problemes més comuns en les persones. S’estima que aproximadament la meitat de tots els homes i les tres quartes parts de totes les dones han tingut un episodi de depressió en algun moment durant la seva vida.

Moltes persones no demanen ni reben l’ajuda que podria alleujar el malestar. Part del problema és que moltes vegades la gent no sap quin tipus d’ajuda està disponible i com poden beneficiar-se’n.

Ansietat

Encara que és incòmode, l’ansietat és una reacció normal sana i adaptativa que sorgeix quan s’activa el sistema d’alarma (la part del cervell associada amb les situacions de por o alarma). Tots estem equipats amb aquest mecanisme essencial d’autoprotecció, però a vegades el sistema es torna hipersensible o hiperreactiu a determinats estímuls o situacions particulars. Així ocorre quan experimentem l’ansietat de manera no adaptativa (és a dir, quan no existeix un perill real i immediat del què calgui protegir-se), de forma que acaba resultant contraproduent.

Ansietat per la salut

Tenir cura del nostre cos i experimentar preocupacions raonables per la salut, són conductes adequades ja que serveixen per  prevenir diferents malalties. El què succeeix és que quan hi ha una preocupació desorbitada per tenir una malaltia o si tenint-la, no justifica semblant preocupació, estariem parlant d’ansietat per la salut (anteriorment anomenada Hipocondria). Les cabòries es basen en petites sensacions físiques, sovint vagues i imprecises i aquesta preocupació genera molta angoixa ja que es tendeixen a interpretar les sensacions com a símptomes d’una malaltia greu.

Ansietat social

La fòbia social consisteix en una por persistent i intensa a actuar de forma humiliant o vergonyosa davant dels altres, arribant a interferir tant en la vida personal com en la  professional de la persona. Les persones amb aquest trastorn pensen que la gent els jutja negativament. Aquesta por pot també reflectir la sensació de ser inferior, diferent o inacceptable, i això va acompanyat de certs pensaments tipus: “si la gent sabés com sóc en realitat, em rebutjarien”.

Pànic

Qualsevol persona que està atrapada en una situació que amenaça la seva vida és susceptible d’experimentar una reacció de pànic. Els símptomes d’una reacció de pànic consisteixen en una respiració ràpida i poc profunda (hiperventilació), augment del ritme cardíac (taquicàrdia o palpitacions), i ansietat intensa.

Això passa quan el sistema nerviós simpàtic (SNS) s’activa, i el cos s’inunda d’adrenalina.

Fòbies

Quan ens trobem confrontats amb una amenaça real per a la nostra salut, aleshores, les respostes adaptatives que tenim al nostre abast són les de lluita o fugida. Aquestes són el resultat de l’activació del sistema nerviós simpàtic (SNS), que bàsicament és el nostre sistema d’alarma que s’activa per a protegir-nos del perill. Les fòbies ocorren quan el sistema d’alarma del cervell forma una connexió inapropiada amb el què seria considerat objectivament una amenaça poc important (ex. aranyes, gossos, agulles) o la baixa probabilitat de dany de la situació.

Trastorn obsessiu compulsiu (TOC)

El trastorn obsessiu compulsiu (TOC) es refereix a la combinació d’ obsessions juntament amb emocions desagradables com la por o la culpa que porten a la persona a realitzar compulsions per intentar alleugerir la preocupació i disminuir el nivell d’ansietat provocat per l’obsessió. Les compulsions, també anomenades rituals, són habitualment accions repetitives, però algunes vegades són patrons de pensament que s’utilitzen per treure’s de sobre les obsessions que els pertorben.

Tractament per l’estrès

En el tractament de l’estrès, el terapeuta ajuda al pacient a identificar i desenvolupar maneres de reduir els estressors i afrontar millor una situació angoixant. Persones diferents, reaccionen de manera diversa davant el mateix tipus de circumstàncies, per la qual cosa sabem que segons la manera com una persona percep o interpreta una situació canvia la manera com l’experimenta.

Insomni

L’insomi és un dels problemes més comuns del son. De fet, és un problema molt extès i  la queixa més freqüent després del dolor. És una experiència subjectiva de son inadequat, caracteritzada per experimentar dificultats en conciliar el son, mantenir-se adormit, despertar d’hora, o no aconseguir un son reparador.

Aquestes dificultats van associades a conseqüències diürnes com dificultats en el funcionament, fatiga i somnolència.

Dolor crònic i fatiga crònica

El dolor crònic és un dolor de llarga durada que no s’ha aconseguit alleugerir ni tractant la causa (si era coneguda) ni intentant disminuir el propi dolor. Per aquest motiu, quan es parla de dolor crònic normalment es tracta de dolor no maligne, com per exemple el dolor d’esquena, l’artritis reumatoide o les cefalees.

El Síndrome de Fatiga Crònica (SFC) està caracteritzat per fatiga persistent o recurrent, dolor músculoesqueletal, trastorns del son i deteriorament cognitiu subjectiu. Els símptomes no són causats per l’esforç constant ni milloren amb el descans, i resulten en una disminució substancial dels nivells d’activitat. Hi ha un solapament considerable entre aquest síndrome i la fibromiàlgia.

Posa’t en contacte

Telèfon:

(+34) 93 393 31 54

Correu electrònic

cristinaruizcoloma@gmail.com

Direcció:

CENTRE MÈDIC TEKNON
Consultorios Vilana – Desp 154
C/ Vilana s/n
08017 Barcelona