Metodologia

Abans de res, em sembla important fer una breu “pinzellada” d’on s’emmarca el meu mètode de treball començant per recordar que la psicologia és la ciència que estudia la ment i el comportament. 

Teràpia cognitivoconductual (TCC)

En aquest camp, hi ha la figura del psicòleg que és considerat com un científic ja que els psicòlegs busquem comprendre el paper de les funcions mentals en el comportament individual i social i explorem conceptes com ara la percepció, la cognició, l’atenció, l’emoció, la motivació, la personalitat, el comportament i les relacions interpersonals. En aquest sentit, un tractament psicològic o psicoteràpia és la intervenció que realitza un psicòleg per tal d’entendre i modificar conductes, emocions i formes de pensar que interfereixen en la nostra vida i en el nostre funcionament quotidià. Havent dit això, cal assenyalar que la teràpia psicològica no és un concepte únic.

Existeixen nombroses corrents i escoles de psicoteràpia i cadascuna d’elles explica els problemes psicològics diferents i els tracta segons el seu model teòric. Malgrat això, no totes les psicoteràpies compten amb el mateix grau de validesa científica i per tant, no es pot assegurar actualment, que totes siguin eficaces.

L’enfoc que segueixo és la Teràpia cognitivoconductual (TCC). La Teràpia cognitivoconductual (TCC) és un tractament altament efectiu i científicament provat per tractar problemes emocionals com ara la depressió, l’ansietat, el dolor crònic, l’insomni i d’altres trastorns mentals. La TCC sosté la hipòtesi de que les emocions que experimentem i com ens comportem està majoritàriament determinat per la nostra forma de pensar i percebre les situacions.

Si la nostra percepció d’una situació és negativa, això donarà lloc a emocions negatives i comportaments negatius. És per això que es pot afirmar que en línees generals, els trastorns emocionals es deriven dels pensaments negatius i poc realistes. En desafiar el nostre procés de pensament negatiu, és possible reduir l’impacte emocional dels esdeveniments estressants.

Malgrat això, la Teràpia cognitivoconductual no consisteix en pensar “positivament”sinó que es tracta de pensar de manera realista i lògica sobre les situacions que s’experimenten com angoixants o preocupants. Gran part del tractament de la TCC es basa en l’aquí i l’ara, i el seu objectiu és ajudar a assolir els canvis desitjats en la seva vida. Per tant la intervenció se centra en l’oportunitat d’aprendre noves estratègies d’adaptació i de resolució de problemes.

 

Us heu sentit mai lluitant contra sentiments incòmodes o dolorosos? O amb dificultats per enfrontar-vos a un problema que no us acaba de deixar mai tranquils? O trobeu que sempre repetiu els mateixos patrons autodestructius i no sembla que aconseguiu trencar el cercle viciós?

Saber més >>

L’objectiu de la teràpia cognitivoconductual és:

Alleujar els símptomes i resoldre els problemes presents

Ajudar a modificar les suposicions cognitives sujacents per prevenir recaigudes

Ajudar a adquirir noves habilitats i estratègies d’afrontament

La meva tasca consisteix doncs en ajudar-vos a modificar els pensaments i comportaments que us impedeixen tenir un funcionament saludable. La TCC posa l’accent en l’aspecte de col•laboració de la relació terapeuta-client. La qual cosa significa que tots els aspectes de la teràpia queden explicitats i que treballarem junts per planejar estratègies per tal de solucionar els problemes i assolir els objectius terapèutics acordats explícitament. Això mateix implica que s’hagin de portar a terme diverses tasques entre sessions per tal de practicar i consolidar les estratègies.

La TCC ha demostrat ser de gran ajuda a un nombre elevat de pacients en un marc de temps limitat, i relativament curt (en funció del trastorn). Si algú se sent escèptic respecte a aquest tipus d’enfoc, penseu que hi ha milions de persones que han obtingut un benefici d’aquest tipus d’intervenció. Simplement recomanaria fer una prova dins d’un temps limitat i veure si aquest tractament pot ser l’indicat per a vosaltres. No hi ha res a perdre i … molt a guanyar! Totes les sessions tenen lloc al Centre Mèdic Teknon.

La privacitat i la confidencialitat són part fonamental de la meva pràctica clínica. La TCC no és una cura miraculosa sinó més aviat una manera d’aprendre noves maneres de pensar i de funcionar que requereixen pràctica. A través de la teràpia anireu treballant cap a objectius específics, convertint-vos vosaltres mateixos progressivament en els vostres propis terapeutes.

Posa’t en contacte

Telèfon:

(+34) 93 393 31 54

Correu electrònic

cristinaruizcoloma@gmail.com

Direcció:

CENTRE MÈDIC TEKNON
Consultorios Vilana – Desp 154
C/ Vilana s/n
08017 Barcelona